HET NIEUWE HELPEN

Er is een groeiende stroom van gewone burgers, entrepreneurs, werknemers, wetenschappers, kunstenaars en andere ondernemende types die hun handen zelf uit de mouwen steken en iets doen voor een betere leefomgeving. Vaak jonge mensen die met nieuwe en creatieve methodes het Nieuwe Helpen in de praktijk brengen: slimme ideeën en positieve acties met behapbare doelen die supersnel uit de grond schieten. Letterlijk grassroots dus.

Wat deze nieuwe generatie van helpers gemeen heeft is een groeiend gevoel van verantwoordelijkheid voor hun leefomgeving, gekoppeld aan een latente onverschilligheid (en soms zelfs wantrouwen) jegens de grote en gevestigde hulporganisaties. Ook kenmerkend voor deze nieuwe vorm van burgerinitiatief is het streven naar directe solidariteit en betrokkenheid, gemotiveerd door lokaal en praktisch engagement.

Wat ook verfrissend is aan deze nieuwe beweging is het grenzeloze vertrouwen in de zelfredzaamheid en het probleemoplossend vermogen van de medemens. Dit optimisme zorgt voor creatieve acties en initiatieven die actief bijdragen aan een betere wereld, in plaats van de problemen slechts aan te kaarten. Bezorgdheid over duurzaamheid en inclusiviteit worden niet omgezet in verongelijkte petities en boze demonstraties, maar in doelgerichte acties om de problemen positief aan te pakken en de situatie te helpen verbeteren.

Best jammer dus dat we nog zo weinig horen over deze groeiende beweging. Al die nieuwe initiatieven zijn zo druk bezig met het redden van de wereld, dat ze weinig tijd en middelen over hebben om hun acties wereldkundig te maken. En wat ook niet helpt, is dat al die nieuwe energie weinig wordt opgepikt door de media. Zo af en toe breekt er iets door het kordon van slecht nieuws en populisme, maar over het algemeen is er weinig aandacht voor deze nieuwe helpers. Daardoor blijft het een versplinterd landschap van kleine energiebubbeltjes, die niet de mogelijkheid hebben om echt te groeien door samen een vuist te maken en te profiteren van elkaars netwerk, middelen en ervaring. En dat is jammer, want al die kleine clubjes, events, initiatieven en startups kunnen samen de startmotor vormen van onze duurzame verandering. Een beweging die het verdient om te groeien dus. Ook omdat hun energie en slimme ondernemerschap super inspirerend is: je wordt er blij van, en je krijgt zin om mee te gaan doen.

Daarom is het de missie van The Happy Activist om meer aandacht te geven aan deze Nieuwe Helpers. Want hoe meer mensen deze nieuwe initiatieven gaan volgen en steunen, hoe groter de beweging wordt. En hoe meer anderen gaan meedoen. Wat weer leidt tot een snellere duurzame gedragsverandering bij de bevolking. En daar wordt iedereen happy van.

SPONSOR DE VERANDERING VAN ONDEROP

en help een duurzaam initiatief aan gratis positieve aandacht
SPONSOR EEN HAPPY ACTIVIST VIDEO