DIT KAN

JIJ DOEN

Image

Voel je je ook zo machteloos bij het zien van de duizenden Oekraïners die worden geraakt door de oorlog? 

Gelukkig zijn er een heleboel Nederlanders die kleinschalige initiatieven opzetten om de burgers van Oekraïne te helpen. Wij zetten deze hartverwarmende acties de komende tijd hier bij elkaar, zodat jij makkelijk kan zien waar je kan meedoen. Want elkaar een beetje helpen, dat geeft de burger weer moed.

Ken jij een hulpinitiatief dat ook op deze lijst moet? 


TIP ONS HIER

BELANGRIJK BERICHT VOOR WIE VIA AIRBNB LOKALE OEKRAINERS WIL STEUNEN

Als je mee wil doen aan de wereldwijde actie om Oekrainers via hun AirBnB te steunen, let dan goed op dat je inderdaad een persoon helpt, en niet een professioneel verhuurbedrijf. Dit kan je doen door te kijken wie de verhuurder is. Heeft deze persoon nog een lijst met adressen achter z'n naam, dan weet je dat je met een bedrijf van doen hebt.  Let hier dus goed op.

DIT KAN JIJ DOEN:

Image

Brei mee tijdens de Knitting For Survival emergency workshop


Doe mee met de Emergency sweater knitting workshop van Mediamatic met verschillende breiworkshops en zet je verwarming lager door te beginnen met het breien van een trui, een muts of wat pluizige sokken. Zo verkleinen we onze afhankelijkheid van het gas van Poetin!

Image

Boek een Oekraïense Airbnb en zorg zo voor inkomsten voor de burgers


Steeds meer mensen boeken nu een accomodatie in Oekraïne via AirBnB. Niet om er naartoe te gaan, maar om te zorgen voor directe inkomsten voor de burgers van Oekraïne. Het is niet duur en zorgt voor een echt verschil.

Image

Help het algoritme een handje en stop Russische desinformatie op Youtube 


Help de site cybercrimeinfo.nl om desinformatie van het Russische regime simpel, legaal en effectief te stoppen. Check de handleiding hoe we met z'n allen kunnen melden dat bepaalde YouTube kanalen desinformatie verspreiden zodat het kanaal automatisch gesloten wordt door het YouTube algoritme.

Image

Zo kan je burgers van Oekraïne rechtstreeks financieel helpen


Voor wie op zoek is naar manieren om Oekraïners rechtstreeks financieel te kunnen helpen, heeft Clara Legêne een paar (geverifieerde) suggesties, waarbij je met een creditcard kunt werken en dus geen internationale banktransactie hoeft te doen.

Image

Vul deze Limburgse truck met levensmiddelen en medische hulpmiddelen


Ziad Geris van het Limburgse Geris Dairy Solutions gaat met een (hopelijk) volle truck spullen brengen naar de grens met Oekraïne. Ze zoeken nu nog vooral voedsel, medische middelen en persoonlijke verzorging. 

Image

Open je huis voor vluchtelingen via het nieuwe Share My Home


Anneke Huizinga, Lex Orie en Merel Schut zijn een platform begonnen dat Oekraïense vluchtelingen koppelt aan Nederlandse burgers die hun huis willen openstellen. En deze vluchtelingen zo een warm welkom willen heten.
Image

Check deze supervolledige lijst met handige resources van Agavni Jessaijan


Van hulporganisaties tot officiële instanties, van Telegramgroepen tot FAQ’s, deze lijst die is samengesteld door  Agavni Jessaijan biedt een volledige how-to voor alle parttime wereldverbeteraars die Oekraïeners willen helpen. Download 'm hier

Image

NLvoorelkaar opent NLvoorvluchtelingen


NLvoorelkaar heeft een speciaal platform geopent waar vraag een aanbod voor vluchtelingen bij elkaar komen

Image

Dit initiatief van Bunq, Picnic en Messagebird brengt vraag en aanbod samen


If you are affected and all you want to do is live in peace and harmony, please reach out. We’ll do everything in our power to help you. If you can provide shelter, harbor people or have any other ideas on how we can help, please contact us too.

Image

Stel je huis open in Nijmegen en omgeving


In de week van de Vierdaagse slagen Nijmegen en omgeving erin tienduizenden wandelaars thuis tijdelijk onderdak te bieden. Nijmegenaar Louis de Mast vindt dat het tijd is om overal hetzelfde te doen voor Oekraïense vluchtelingen die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchten. Via RoomforUkraine kunnen Nederlanders een kamer beschikbaar stellen.

Image

Inzameling spullen in Limburg


Jola Criens organiseert een Limburgse inzameling van hulpgoederen voor hotels die vluchtelingen opvangen in de grensstreek van Oekraïne en Polen. Via haar contacten worden de spullen daarnaartoe gebracht en verdeeld. 

Image

Leg de oorlog voorgoed vast in de blockchain


Het online-initiatief Arweave is miljoenen documenten die te maken hebben met de oorlog in Oekraïne aan het opslaan op de blockchain. Dat wordt dat gedaan om ervoor te zorgen dat er 'een permanent en onveranderlijk archief van deze vreselijke gebeurtenis' zal zijn. Sinds het project een paar weken geleden begon, zijn er intussen al bijna zes miljoen documenten opgeslagen.

Image

Help dit collectief medicatie te brengen


Met een collectief van vrienden* hebben wij besloten om in samenwerking met de Oekraïense humanitaire organisatie 'Help Ukraine!' medicatie en humanitaire goederen te gaan leveren. We zullen zelf een bus huren en een breed spectrum aan medicijnen EHBO middelen en ook ingezamelde goederen gaan leveren die hard nodig zijn en levens kunnen redden ten tijde van nood.

Image

Help Ifaw noodhulp voor asieldieren in Oekraine te bieden


Wij maken ons klaar om noodhulp te verlenen aan onze partners, lokale dierenasiels in Donetsk en Gorlovka. Zij melden een zeer nijpende situatie voor hun personeel, vrijwilligers en de 1.100 honden die zij onder hun hoede hebben. IFAW wil de dieren enkele maanden van voer en diergeneeskundige hulp voorzien. Het zal ook de operationele kosten van het personeel en de vrijwilligers dekken.

Image

Help deze camping in Polen vluchtelingen opvangen


Duizenden mensen vluchten uit de Oekraïne naar Polen. Mijn neef en zijn vrouw hebben een camping in Polen waar ze al veel mensen opvangen. Er is echter geld nodig voor voeding, medicijnen, kleding e.d.
Help je mee? Dank je wel! 

Image

Help Stichting Spoetnik hulpgoederen naar Oekraïne te brengen


Stichting Spoetnik helpt al 30 jaar met onder andere transporten van allerlei humanitaire hulpgoederen naar Oekraïne. Om in deze moeilijk tijden te kunnen helpen is geld nodig. Hierbij vragen wij u dan ook ons te steunen deze hulp op korte termijn een extra boost te kunnen geven.

Image

Check deze hulpacties in Friesland


Ook in Friesland worden op verschillende plekken hulpact8ies voor Oekraïne georganiseerd. Lees hier welke dat zijn en hoe je mee kan doen.

Image

Help de Nederlandse Politiebond hun Oekraïense collega's te ondersteunen


Als gezamenlijke bevriende internationale politiemensen, bonden en verenigingen zamelen wij goederen in voor politiemensen in Oekraïne. Ze strijden mee (in de frontlinie) maar er zijn grote tekorten aan beschermende kleding en gear, die de Nationale Politie van Oekraïne heeft overgedragen aan militairen.

Image

Help Oekraïense truckers die in Nederland vast zitten


Veel Oekraïense chauffeurs zitten in de problemen. In hun thuisland zijn bankrekeningen geblokkeerd. Dus is de voorzitter van Stichting Chauffeursnieuws Transporteffect een inzamelactie gestart. Voor dat geld deelt hij voedselpakketten uit, zoals zaterdag langs de A1 de A12.

Ken jij een initiatief dat ook op deze lijst moet?

Image

Red de asieldieren in Kiev


House of Animals is voor dierenopvang Sirius in Kyiv een hulpactie gestart. Deze dierenopvang is de grootste van Oekraïne waar honden en katten worden opgevangen. Door de uitgebroken oorlog dreigen de dieren over een paar dagen zonder eten te zitten. Alexandra Mezinova, de oprichter van Sirius, heeft contact met de Nederlandse organisatie House of Animals.

Image

Help de Stichting Oekraïeners in Nederland


Stichting Oekraïeners in Nederland is een hulporganisatie voor en door Oekraïeners die in Nederland wonen. Samen helpen ze nu landgenoten en de Oekraïense strijdkrachten aan fondsen en spullen.

Image

Geef via Facetime medische hulp aan Oekraïense burgers


The Netherlands Business Academy onderhoudt al sinds jaar en dag warme vriendschappelijke banden met een aantal universiteiten in Oekraïne. Wat ze nu nodig hebben zijn artsen en verloskundigen die via FaceTime noodhulp kunnen bieden aan onze contacten die met grote groepen in de schuilkelders zitten. 

Image

Breng je spullen naar Stichting Holland Oekraïne


Stichting Holland Oekraïne is werkzaam met een groep vrijwilligers met het ophalen en regulier verzenden van in Nederland verkregen hulpgoederen. Mocht u over overtollige maar nog steeds duurzaam bruikbare goederen beschikken, dan wordt u vriendelijk verzocht contact te zoeken met onze stichting.

Image

Laat je inspireren door dit artikel van de NOS


Van vrachtwagenchauffeurs die goederen inzamelen tot een Friese Bed and Breakfast die haar deuren gratis opent, lees dit artikel van de NOS en wie weet krijg je ineens het gouden idee over hoe ook jij Oekraïne kan helpen.

Image

Hou je socials in de gaten


Veel lokale hulpinitiatieven ontstaan via social media, en zijn bedoeld voor buurtbewoners. Het zijn er teveel om hier allemaal op te noemen, dus hou je social media kanalen in de gaten. Hoe vaker je klikt op hulpvragen, hoe vaker het algoritme ze zal laten zien aan je. Win-win dus!

Ken jij een initiatief dat ook op deze lijst moet?