ZO HAMSTER JE MEER GEZONDHEID

Kijk, een WC rol meer of minder houdt het coronavirus niet tegen. Maar met wat extra weerstand wapen je jezelf wél beter tegen virussen. Eet en leef dus dagelijks gezond, dan hoef je verder helemaal niks te hamsteren. Om je daarmee te helpen zet diëtiste Steffi Haazen van Dr. Goodfood een aantal simpele hulpmiddelen op een rijtje, waarmee je je weerstand op een natuurlijke manier vergroot.

TOP 5 GROENTE MET VITAMINE C

Vitamine C en D zijn aantoonbaar een bijdrage aan een verbeterde weerstand. Maar dat betekent niet dat je meteen vitaminepillen moet gaan hamsteren, want de meeste groente en fruit zit vol met vitamines. Vooral vitamine C. Voor een extra boost in deze tijden zetten we de uitschieters op een rijtje:

1 Rode paprika (rauw 150 mg p/100 gr)

2 Chili peper (rauw 144 mg p/100 gr)

3 Spruitjes (gekookt 132 mg p/100 gr)

4 Broccoli (gekookt 38 mg p/100 gr)

5 Boerenkool (gekookt 25 mg p/100 gr)

TOP 5 FRUIT MET VITAMINE C

Vitamine C en D zijn aantoonbaar een bijdrage aan een verbeterde weerstand. Maar dat betekent niet dat je meteen vitaminepillen moet gaan hamsteren, want de meeste groente en fruit zit vol met vitamines. Vooral vitamine C. Voor een extra boost in deze tijden zetten we de uitschieters op een rijtje:

1 Zwarte bessen (150 mg p/100gr.)

2 Groene kiwi (79 mg p/100gr.)

3 Aardbeien (60 mg p/100gr).

4 Sinaasappels (51 mg p/100gr.)

5 Citroen (40 mg p/100gr.)

WE ARE THE CHAMPIGNONS

Hoewel champignons in het duister worden gekweekt, zijn ze heel rijk aan vitamine D! Zet ze, vers gekocht, nog enkele uren in de zon waarin ze vitamine D aanmaken. Of eet ze zongedroogd, zoals de Oosterse shiitake die je zo kan oppeuzelen of verwerkt in soep of stoofpotjes. Omdat calcium belangrijk is voor de opname van vitamine D combineer je champignons of vette vis het best met een calciumrijk voedingsmiddel. Denk aan spinazie, Chinese kool of tofu. Een gerecht waarin je al deze ingrediënten samenvoegt, zorgt voor een werkelijke vitamine D-boost!

HAMSTER WAT DARMFLORA

Ongeveer 70-80% van je weerstand zit in je darmen, dus de gezondheid van je darmflora heeft een grote impact op de gezondheid van je immuunsysteem. En dus meer weerstand tegen corona.

Een goede balans tussen de bacteriën in je darmflora zorgt ervoor dat voeding goed afgebroken wordt en de voedingsstoffen beter opgenomen worden. Op die manier haal je het meeste uit de voeding die je eet. Het maakt niet uit hoeveel sinaasappelen je eet, als je ze niet goed verteert zal je geen voordelen ervaren van de vitamine C die ze bevatten.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten. Denk aan gefermenteerde producten zoals kimchi, zuurkool, miso, appelciderazijn, gepickelde groenten en tempeh. Ook yoghurt met levende culturen is een goede bron van probiotica. Kiest dan wel voor een ongesuikerde variant 🙂

DRIE DINGEN DIE JE ELKE DAG KAN HAMSTEREN

Beweging
Ga elke dag even naar buiten, maak een wandeling, maak een fietstochtje, doe een online yoga- of bootcamples en zorg dat je ieder uur even opstaat van je zittende positie.

Slaap
Hoeveel? Hangt ervan af hoeveel slaap je nodig hebt. De gemiddelde mensen heeft zo’n 7-9 uur slaap nodig. Probeer de komende dagen uit te vinden bij hoeveel uur slaap jij je topfit voelt en hou dat aantal uren de komende weken goed vast.

Zonlicht 
Is de zon er? Ga even zonnebaden! En niet door je bikini aan te doen in maart en te gaan bakken, maar een kort zonnebad te nemen. Door minimaal 30 minuten met je gezicht en ontblootte onderarmen in de zon te zitten kan je lichaam de inactieve vorm van vitamine D in de actieve vorm omzetten. Tip: doe je bril/zonnebril af zodat de zon ook via je ogen naar binnen kan schijnen.

SUPPLEMENTEN

Het kan zijn dat het je en keer niet lukt om je voedingsstoffen uit vers eten te halen. Bijvoorbeeld wanneer anderen de schappen weer eens hebben leeggehamsterd. In die gevallen is het goed om wat supplementen te slikken.

Neem vitamine C, 3 gram per dag, dat zijn dagelijks drie tabletjes van 1.000 milligram. Niet leuk om over te praten, maar wel belangrijk bij vitamine C: Bij te losse ontlasting, dosering minderen

Neem vitamine D. Dit hebben eigenlijk alle Nederlanders nodig. Mocht je nog geen vitamine D slikken, neem dan de eerste twee weken 5000 IE (microgram) per dag. Na twee weken is je vitamine D niveau verhoogd en kun je deze op peil houden met een dosering van 2.000 IE (microgram) per dag. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, dus neem deze in bij een maaltijd waar wat vet in zit.

Neem dagelijks 400 mg magnesium (in citraat-, malaat-, chelaat- of chloridevorm)

Neem dagelijks 20 mg zink

Neem dagelijks 100 microgram selenium

Enkele goede orthomoleculaire merken zijn: AOV, Bonusan, Orthica, Vitals en Solgar.

Vitamine C suppletie bij kinderen
Tip: meng poeder van ascorbinezuur of natriumascorbaat in iets van voeding, bijvoorbeeld
yoghurt, verdeeld over de dag in hoeveelheden per dag:
• tijdens borstvoeding: 100 mg
• tijdens flesvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
• na borstvoeding: 100 – 300 mg (van 0-1 jaar, max. 100 mg per leeftijdsmaand)
• 1 – 3 jaar oud: 1000 mg
• 4 – 8 jaar oud: 1500 mg
• 8 – 12 jaar oud: 2000 mg

Heb je specifieke dieet-vragen voor tijdens de coronacrisis? Mail Steffi Haazen van Dr. Goodfood

OVER DR. GOODFOOD

Eet jezelf gezond! Dat is de missie van Dr. Goodfood, een snel groeiende coalitie van artsen, diëtisten en professionals uit de voedingswereld die een gezonder voedingspatroon willen promoten. Want door simpelweg wat gezonder te eten kunnen we veel van onze (moderne) ziektes terugdringen. Dr. Goodfood is een initiatief van Nature and More, importeur van biologische groente en fruit

Steun The Happy Activist een jaartje en maak iedereen blij. > Klik hier

Deel deze pagina:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
X