TEKEN DE OPEN BRIEF

Beste Europees Parlement

We hoorden dat jullie woorden als vegaburger, vegetarische worst, bietenburger en veganburger willen verbieden. Omdat ze ‘onrechtmatig en verwarrend’ zouden zijn tegenover vleesprodukten. Met andere woorden, je mag dus alleen een ‘burger’ zijn als je een vermalen en samengeperst stukje vlees bent.

Beste mensen van het Europees Parlement, ik ben ook een burger. Maar ik ben geen samengeperst stukje vlees. Ik ben een trotse vega(n) burger, living and breathing! En dat wil ik graag blijven.

Mijn vraag is of jullie aub de aanstaande plenaire vergadering willen gebruiken om te stoppen met die rare verboden, die overal vega(n) bedrijfjes serieus in de problemen brengen doordat ze hun naam of verpakkingen opeens moeten gaan veranderen. Laat alles en iedereen die dat wil een vega(n) burger zijn. Ook al adviseert de vleesindustrie u misschien iets anders.

U zou misschien uw tijd beter kunnen besteden aan het verhelpen van grote misstanden in de veehouderij, waardoor dieren onnodig moeten lijden.

Vriendelijke groentjes

De vega(n) burgers van Nederland

Teken deze open brief

tralala

**your signature**

8,212 signatures
Beloofd door:
8,212 Nienke Reyneveld Oct 21, 2020
8,211 Marc Marseveen Oct 12, 2020
8,210 Tony van der Wart Oct 12, 2020
8,209 Nicolette Mos Oct 03, 2020
8,208 Wijnand Slurink Sep 27, 2020
8,207 Milou Vulto Sep 22, 2020
8,206 Channelle Aendekerk Sep 03, 2020
8,205 Tamara Averesch Aug 08, 2020
8,204 Monique Huisman Aug 05, 2020
8,203 Yeshi Sjoerdstra Jul 22, 2020

DRAAG JE MISSIE MET STIJL

Ben jij ook een trotse vega(n) burger? Met dit sustainable shirt van The Driftwood Tales draag je dat uit in stijl! Kies vega of vegan, korte mouw, lange mouw of hoodie en bepaal je eigen kleuren.

Met de opbrengst van deze shirts steunen we het Koeienrusthuis, een superlieve stichting die koeien adopteert die zijn ontsnapt uit het slachthuis, zijn verwaarloosd of om wat voor reden dan ook nergens anders terecht kunnen.

OVER DEZE ACTIE

Als het aan de landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt, zijn productnamen als ‘groenteburger’, ‘vegaschnitzel’ en ‘alternatief voor melk’ binnenkort verboden. Het mag geen verrassing heten dat de vleeslobby de stemming van de commissie toejuicht.

De landbouwcommissie stemde in met een voorstel dat bedrijven zou verbieden om voor plantaardige producten benamingen te gebruiken die verwijzen naar dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Ook omschrijvingen als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ worden niet meer toegestaan, omdat deze ‘misleidend’ zouden zijn voor de consument.

Eerder werd er al onder meer door het CDA en de VVD gehint op nationale wetswijzigingen die producten van De Vegetarische Slager, zoals ‘kipstuckjes’, ‘visvrije tonyn’ of ‘geroockte spekjes’ voortaan moesten verbieden. Maar die voorstellen bleken geen politiek draagvlak te hebben en werden door het publiek vooral met hilariteit ontvangen. Na protesten vanuit de samenleving trok de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de voorstellen weer in.

Deze nieuwe poging zal veel kleine vegan bedrijfjes in de problemen brengen, als zij al hun verpakkingen en reclamemateriaal moeten veranderen. Gelukkig zal dit gedoe nog tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement moeten worden goedgekeurd. Deze vind plaats na de Europese verkiezingen. Voor die tijd willen we deze brief met alle ondertekenaars bezorgen. Zodat we er samen nog een stokje voor kunnen steken.

The Happy Activist, Sanne Vogel, Tirzah Laan

X