Juist deze barre tijden brengen veel hartverwarmende acties voort

Ken jij een mooie actie van mensen die elkaar de Coronacrisis doorhelpen? Laat het ons weten!

CORONA IN NEDERLAND

Het social data bedrijf Sodacience heeft een webapplicatie ontwikkeld waarmee iedereen heel makkelijk de ontwikkelingen van Corona in Nederland in de gaten kan houden. Je kan trends vergelijken in verschillende gemeenten of provincies, en daarbij geven we inzicht in de verspreiding van IC capaciteit. We proberen zoveel mogelijk mensen te bereiken in de hoop dat mensen er waarde uit halen.

https://corona.sodascience.nl/

STEUN BLOEMENTELERS EN OUDEREN

Wc-rollen kun je goed bewaren, maar bloemen niet. ‘Red je Boeketje’ is daarom de spontane actie om de ouderen van Nederland een hart onder de riem te steken. Én we helpen de hardwerkende telers de crisis door. Wie maak jij blij?

Doneer hier een boeketje

#STEUNDEKEUKENS

Welke restaurants in Amsterdam en Utrecht zijn nog open voor afhaal of bezorgen? Check het op de lijst of voeg een restaurant toe. Voor als je je favoriete restaurant een hart onder de riem wil steken, of gewoon, omdat je geen zin hebt om te koken.

Check het hier

KLM’ERS HELPEN MEE MET VRIJWILLIGERSWERK

De komende maanden zullen veel KLM’ers minder werken dan normaal. Terwijl talloze andere Nederlanders dubbel zo hard moeten werken om te zorgen voor de medemens. Ze dragen graag een steentje bij door vrijwilligerswerk uit te voeren!

De achtergronden van de vliegers, cabine- en grondpersoneel zijn divers en zo hopen ze op allerlei vlakken mensen te kunnen helpen.
Dit project is opgezet door een groepje KLM piloten, op het moment dat duidelijk werd dat er drastisch minder zou worden gevlogen. Toen ze het idee van vrijwilligers werk intern bij collega’s opperden, kwam er veel positieve respons. Dat heeft geleid tot deze website:

https://www.blauwhelpt.nl/

ACHTERTUIN TV

Kartja Staring maakt vanaf nu in elk geval 3 keer per week op IGTV (Instagram) van @DailyGreenspiration vanuit allerlei achtertuinen in Nederland: Achtertuin TV. Samen met Carlijn @degroenebuurvrouw Eline @bloemenoogst Kim @moesmeisje Kim @kimveenman_art Marleen @om_de_tuin_leiden en Nienke @magnoliatuinontwerp brengen we je inspiratie en verwondering, voor jong en oud die nu thuis zit, voor alle mensen, met een piepklein balkon tot een ruime achtertuin. Je kunt zelf ook bijdragen door filmpjes uit jouw eigen achtertuin op Instagram te posten en daar de hashtag #achtertuintv bij te zetten. We nemen contact met je op als je filmpje wordt opgenomen in onze volgende uitzending! Tot ziens in de achtertuin!

https://www.instagram.com/tv/B99kZBuFFxB/?utm_source=ig_web_copy_link

SLIMME TOOL VOOR WCPAPIER HAMSTERAARS

Deze nieuwe tool rekent precies voor je uit hoeveel tijd je nog voort kan met je huidige WC papier voorraad. Met de advanced opties kan je precies aangeven hoe je je WC papier gebruikt. Superhandig.

https://howmuchtoiletpaper.com/

OUDEREN GEZOCHT

Met het coronavirus dat over ons land raast komen we heel veel supertoffe initiatieven tegen die kwetsbare en geïsoleerde ouderen willen helpen. Het probleem is alleen dat deze geïsoleerde ouderen nogal geïsoleerd zijn. Daarom hebben veel initiatieven een overdaad aan hulpaanbod, maar kunnen ze de ouderen maar moeilijk bereiken.

Daarom zoeken we organisaties, bedrijven en mensen die wel toegang hebben tot ouderen die baat hebben bij de hulp en contact die ze wordt aangeboden. Zodat wij ze kunnen koppelen aan de juiste initiatieven die ze willen helpen met boodschappen doen, medicijnen halen of gewoon een praatje maken. Ben of ken jij iemand die contact heeft met ouderen? Stuur ons dan een mailtje

HELP HORECALEVERANCIERS VAN HUN VOORRAAD AF

De hele Nederlandse horeca is gesloten. Vrijwel alle leveranciers zitten met grote voorraden die incourant dreigen te worden. Vooral voor de verse producten is haast geboden. Daarom bieden steeds meer groothandels nu direct hun spullen aan bij consumenten. Etenover.nl is een tijdelijke digitale marktplaats waar foodproducten direct hun voorraad kunnen aanbieden aan consumenten. Simpel bestellen, betalen en ophalen.

Check de site

ZING MEE MET THE SOFA SINGERS

The Sofa Singers is een geweldig grassroots online zangevenement dat tot doel heeft mensen wereldwijd samen te brengen om vreugde en menselijke verbinding te creëren. Toen het deze week onmogelijk werd om zijn zangkoor normaal te leiden, lanceerde vocaal leider James Sills The Sofa Singers. De virtuele groep nodigt mensen van over de hele wereld uit om verbinding te maken via de kracht van zang – from the comfort of their sofa.

“Just spent a lovely 45 minutes singing online with The Sofa Singers and 400 other people from around the world! Still smiling and really looking forward to joining again next week.”

Zin om mee te zingen? De volgende sessie is vrijdag de 20ste.

Meld je hier aan

APPLAUS VOOR ONZE HELDEN UIT DE ZORG

Die oproep doen Legustha Andriessen uit Bergambacht, Imke Emons uit Horst en Esther Dekkers van Schijndel uit Valkenswaard. ,,Onze zorg, hulpverleners en al die mensen die ons land draaiende houden strijden momenteel dag en nacht tegen het Coronavirus. Dit is een groot en luidruchtig applaus waard, een hart onder de riem. Dinsdag 17-3 om 20:00 willen wij massaal en in heel Nederland een luid applaus aan al deze mensen laten horen. Met elkaar en vooral samen komen we deze moeilijke tijd door. Doe jij mee? Film het en gooi het online zodat ook de harde werkers dit terug kunnen zien.” 

Check hier hun Facebook event

DE SUPPORT YOUR LOCALS VOEDSELBOX

Support your Locals is een initiatief van Bakkerij Mama, melkboer Moma, Instock, Brandt & Levie worstmakers en Lindenhoff. Samen hebben ze de Support your Locals Box in het leven geroepen, een doos vol basisproducten zoals brood, groente, melk, eieren en vlees, te bestellen door Amsterdammers en met als doel: lokale ondernemers steunen.

Wie voor woensdag 14:00 uur bestelt, krijgt zelfs een wc-rol bij z’n bestelling. “Die hadden ze toevallig nog liggen bij Instock.”

Bestel de box hier

DE NATIONALE BUITEN DE DEUR EET DAG

“Ga buiten de deur eten. Al is het desnoods maar een frikadel. Maar steun de horeca.” Milou Wolterinck uit Hengevelde roept op om massaal op 5 juni niet te koken, maar lekker met vrienden en familie buiten de deur te gaan eten. Op Facebook heeft ze een evenement aangemaakt: De Nationale Buiten de Deur Eet Dag op 5 juni. Want Milou Wolterinck heeft behoorlijk te doen met de mensen in de horeca – vooral de kleine ondernemers – die inmiddels harde klappen krijgen door de coronacrisis. Ze verdienen steun, vindt ze.

„Er zijn veel hardwerkende ondernemers met eethuisjes, die het zwaar hebben nu. Ik zit er echt mee. Ik vroeg me af: wat kan ik nou zelf doen? Daar komt dit idee vandaan. We moeten niet alleen altijd maar naar de overheid wijzen. We kunnen zelf als consument ook het verschil maken.”

Meld je hier aan

#CORONAHULP VOOR ELKAAR

Op Twitter gaat sinds kort coronahulp rond, waarbij mensen vraag en aanbod delen met andere mensen uit de buurt. Om te helpen met boodschappen, ritjes zodat je niet in het ov hoeft, oppassers voor schoolgaande kinderen van ouders in de zorg etc.

Check het hier

AANMELDPUNT VOOR VERPLEEGKUNDIGEN

Vanuit het hele land komen er reacties binnen dat mensen willen helpen in de zorg gedurende de coronacrisis. Denk aan gepensioneerde verpleegkundigen, oud-zorgverleners, verpleegkundigen die hun BIG-registratie niet meer hebben of studenten aan zorgopleidingen. NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, wil deze mensen in kaart brengen, zodat ze extra zorgverleners kunnen inzetten op de juiste plek. Wil jij je graag aanmelden voor het Landelijk Coordinatiepunt Zorgprofessionals?

Vul dan het formulier even in

VAN DINEREN NAAR DONEREN

Wees geen krent en redt je favoriete eettent

Nu de restaurants tijdelijk dicht zijn vindt digital agency Lama Lama het de hoogste tijd om de horeca te ondersteunen. Help je favoriete restaurant door deze zware financiële tijd heen. Dineer Doneer een gerecht, zo wordt dineren voor nu even doneren.

Doneer hier

THUIS NAAR SCHOOL

Omdat de scholen waarschijnlijk toch wel dicht gaan, legt Instituut voor cultuureducatie Op de eerste rij samen met media productiebedrijf REDRUM de laatste hand aan thuisnaarschool.nl

En vanaf komende week verzorgen ze voor heel Nederland lessen voor groep 3 t/m 8. Via een live verbinding vanuit de tot studio omgebouwde klaslokalen krijgen de leerlingen interactieve lessen van een echte meester of juf. Voor 3 euro per dag krijg je leuke interactieve lessen over rekenen, taal, spelling, verkeer, sport en wereldoriëntatie. Voor alle kinderen goed en leuk onderwijs en voor ouders het moment om even te kunnen werken!

Meld je nu alvast aan

TEGOEDBON VOOR MIDDENSTANDERS

Martijn Duizendstra is bezig met een idee voor een tegoedbon die je kan aanschaffen bij een bedrijf bij jou in de buurt in de tijd dat zij (verplicht) gesloten zijn. Je wisselt je tegoedbon dan in als het desbetreffende bedrijf weer open is na de komende weken. Zo help je elkaar weer een beetje.

Attention designers, developers, coders, futuristen, speculators, frueubelaars, strategen, marketeers. We kunnen met z’n allen toekijken, of we kunnen samen wat proberen te maken van de situatie. Ik heb een idee, maar ik weet niet of dit gaat werken. Daarbij heb ik dus hulp nodig. Hulp met validatie (gaat dit überhaupt werken?), ideeën, concepten, designs, development, hosting, betaalstuk, een naam etc. anything.

Als je m wil helpen check zijn post op Linkedin

HORECAVOEDSEL VOOR KWETSBAREN

Zakelijkbezorgd en Mercuur’s catering gaan maaltijden bereiden van de waste die in de Horeca ontstaat door de abrupte sluitingsmaatregelen. Gooi niets weg. Zij komen vanaf morgen op een afgesproken tijdstip alle restfood afhalen. In de keuken van Mercuur’s worden hier maaltijden van bereid voor zorgpersoneel, ouderen, eenzame ouderen, daklozen etcetera die ze deze maaltijden gratis zullen aanbieden. Reageer direct zodat wij onze restfood pick up meteen kunnen plannen en zsm maaltijden kunnen gaan bereiden. René Krebber 06-11267947 en Robbertjan Mercuur’s 06-29520422

HET CORONA QUARANTAINE CONTACT

Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid breng KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact. Zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen?

Meld je hier aan

HACKEN TEGEN CORONA

Apotheker Mark Slager van Dutch Hacking Health zag al hun lokale hackatons gecanceld worden. Toen ontstond het idee om een grote online hackathon te organiseren. De corona pandemie zorgt voor allerlei problemen op het gebied van zorg en welzijn. Problemen die we alleen door bundeling van kennis en expertise kunnen oplossen. Daarom hebben ze een platform gebouwd waar samen wordt gewerkt aan oplossingen: de #coronathon! Samen hacken tegen corona.

Loop je in jouw dagelijks leven of in je werk tegen een probleem aan als gevolg van de corona pandemie? Meld dit probleem aan, zodat allerlei verschillende mensen uit het hele land mee kunnen denken over een oplossing. Of meld je aan om mee te denken: https://dutchhackinghealth.nl/hackcorona/

KOETJES EN KALFJES TIJDENS CORONA

Leonoor Wismans zette samen met een vriendin dit weekend ‘Koetjes & Kalfjes’ op. Ouderen zijn de meest kwetsbare groep van onze samenleving en worden daarom geadviseerd om zo veel mogelijk binnen te blijven. Contact met buren, kinderen en kleinkinderen wordt dan ook afgeraden. Hierdoor dreigen ouderen in een sociaal isolement te raken. Daarom koppelen ze studenten aan ouderen. Studenten bellen één keer per 2 à 3 dagen de oudere op, om het gewoon even over koetjes en kalfjes te hebben. Ken jij ouderen die het gezellig vinden om af en toe een belletje te ontvangen? Meld ze aan op de site!

www.koetjes-kalfjes.info

SUPPORT YOUR LOCAL HOSPITAL

Steeds meer mensen melden zich bij ziekenhuizen. Niet omdat ze ziek zijn, maar omdat ze willen helpen. Zoals Desi van Pinxteren, die op Linkedin een bericht stuurde aan het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch:

“Kan ik, als ‘gewone’ Nederlander zonder zorgpapieren, iets doen? Schoonmaken, eten rondbrengen, wat dan ook, om de druk op uw medewerkers te verlichten of om te zorgen dat mensen mèt diploma’s op de IC ingezet kunnen worden? Ik ben niet de enige die wil helpen. Ik hoor om mij heen veel van dit soort geluiden. Als we kunnen helpen, dan graag!”

De reacties op haar bericht zijn hartverwarmend. Veel mensen melden zich ook aan om te helpen, en ook het ziekenhuis zelf reageert dat ze open staan voor hulp.

Check hier haar Linkedin bericht en de reacties

DONEER AAN DE MAKERS

Is de voorstelling of het concert waar je naartoe zou gaan afgelast vanwege het coronavirus? Vraag het geld voor de kaartjes niet terug, maar doneer het aan de culturele sector. Deze oproep doet creatief producent Nicolette Aschermann. Haar bericht werd al duizenden keren gedeeld.

Lees er meer over in dit Parool artikel

DE CORONA DURF TE HELPEN FACEBOOK GROEP

Nancy Kombrink – Meijer zag overal mensen die graag wilden helpen, of hulp nodig hadden. Dus maakte ze er een Facebook groep voor. “Waar we elkaar in deze tijd juist versterken door te helpen. En ons niet bang laten maken, maar juist laten zien dat als we samen werken we sterker zijn dan wat dan ook!” De groep heeft inmiddels al 3230 leden!

Meld je hier aan voor de Facebook groep

BLIJF DE FUCK THUIS

#StayTheFuckHome is de eerste wereldwijde beweging die vraagt om juist niet in beweging te komen. Want door zo veel mogelijk thuis te blijven vermijden we het risico van een snelle verspreiding van het corona virus. En aangezien onze overheden soms nogal traag zijn met deze oproep, doet deze beweging het dan maar.

Check hier hun website in alle talen

#BETAALJEKAPPER

Een heleboel kappers zijn maar hele kleine bedrijfjes. Als deze een paar maanden geen omzet hebben, dan vallen ze om.  Jouke de Haas besloot haar afspraak volgende week wel cancelen maar gewoon betalen. En om deze kleine ondernemers een beetje te helpen introduceren we de hashtag #betaaljekapper. Als iedereen die de komende tijd de kapper afzegt maar wel gewoon betaalt deze hashtag gebruikt, kunnen we samen meer mensen inspireren om hetzelfde te doen.

#betaaljekapper

DONEER EEN GEBAKJE AAN ZORGVERLENERS

De zorg en het onderwijs staan in de vuurlinie door het Corona-virus. Het Brabandse Boerschappen wil ze laten weten dat we achter ze staan. En om een klein hart onder de riem te steken van deze toppers, zetten ze een crowdfunding op om voor mensen die werken in zorginstellingen en onderwijs in Brabant een lekker gebakje te regelen en ze zo te laten zien dat we aan ze denken.

Doe hier mee

DE TROOST-POST VAN HADEWYCH

Veel theatervoorstellingen worden inmiddels afgelast. Actrice Hadewych Minis vond dit zo jammer voor haar publiek, dat ze een superlieve oproep op Twitter deed. Voor mensen die nu niet meer naar een voorstelling kunnen en eenzaam thuis zitten wil ze best een persoonlijke video opnemen met een liedje of een mooie tekst. Iets voor jou?

Stuur haar een bericht via haar Instagram

HAMSTEREN VOOR DE VOEDSELBANK

Columniste Sheila Sitalsing vraagt in haar geweldige column in de Volkskrant vriendelijk doch dringend aan alle hamsteraars van Nederland of ze over een tijdje al die bij elkaar gehamsterde blikken bonen, pastasaus en wc rollen alsjeblieft aan de Voedselbank willen doneren. Als een soort van boetedoening voor hun gedrag. Dat zou een geweldige actie zijn!

Steun The Happy Activist een jaartje en maak iedereen blij. > Klik hier

#ALSJIJZORGTDANPASIKOP

Simone van Trier heeft vanwege haar beroep de komende maanden meer vrije tijd, en omdat volgens haar de scholen binnenkort toch gaan sluiten is ze het volgende van plan: ze wil zo lang als deze crisis duurt kinderen opvangen van zorgprofessionals in de buurt zodat zij kunnen doorgaan met zorgen.

Doe je mee? Stuur een comment op haar Linkedin bericht

O ja, ze zoekt nog een goede # naam om haar idee kenbaar te maken. Ze denkt nu aan alsjijzorgtdanpasikop maar onder haar Linkedin bericht worden al vele alternatieven aangedragen.

Check hier haar Linkedin bericht

GRATIS LUISTERBOEKEN VAN DE BIEB

Moet of wil je de komende tijd binnen blijven? De bieb heeft tijdelijk een extra reeks mooie lockdown-luisterboeken toegevoegd. Gratis, en voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier!

Meer info hier

#CORONATULP

Cabaretier/cabaretiere Dolly Bellefleur stuurde ons dit berichtje:

Zojuist bosje tulpen voor deur gelegd van buurvrouw. Ze is op leeftijd en vermijdt voorlopig ieder contact. Heeft ze toch een beetje voorjaar in huis en ook de buurtbloemist kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Zullen we ouderen massaal in de bloemetjes zetten? #coronatulp

STUUR EEN GRATIS ORANJE CORONA KAARTJE

Het coronavirus zorgt ervoor dat kwetsbare mensen en ouderen nog meer in een isolement terechtkomen. Het Oranje Fonds vindt het belangrijk dat zij niet vergeten worden. Daarom geven ze nu een toffe gratis kaartenset weg, die je kan sturen naar mensen in je omgeving die dat in deze tijd goed kunnen gebruiken.

Vraag hier een gratis kaartenset aan

CHAT MET EEN RANDOM IEMAND IN QUARANTAINE

kunstenaars Max Hawkins en Danielle Baskin ontwikkelden een speciale app waarmee mensen die in quarantaine zitten direct in contact kunnen komen met iemand anders die ook in quarantaine zit. Waar ook ter wereld. De app QuarantineChat verbind je direct met iemand die thuis vast zit. Zo willen ze met toevallige gesprekken mensen een beetje uit hun isolement halen.

Lees er hier meer over

BEZORG JE OMA GEEN CORONA MAAR EEN KAARTJE

Nu het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland stijgt en snotterende kinderen uit de buurt blijven van hun grootouders, ligt de eenzaamheid op de loer bij de opa’s en oma’s van Nederland. Wilbert van de Kamp, oprichter van Omapost, wil ze met ‘Coromapost’ een hart onder de riem steken.

Stuur hier een kaartje

STEEK EENZAME OUDEREN EEN HART ONDER DE RIEM

Steeds meer ouderen krijgen geen bezoek meer vanwege besmettingsgevaar. Om toch iets te kunnen doen gaat Club Goud zoveel mogelijk lieve berichten verzamelen voor deze ouderen. Groetjes, een gedichtje, een tekening, een uitgebreid hart onder de riem of iets totaals anders. Alles om ouderen te laten weten dat we aan ze denken, hun middag op te fleuren of even lekker te laten lachen 🙂 Heb jij zo’n lief berichtje voor een oudere of misschien wel voor een van de kei hard werkende mensen in de zorg daar? Stuur ‘m dan naar dan voegen ze alle berichten samen, printen ze uit en hangen ze in het restaurant op de woonzorglocaties op of schuiven het bij mensen onder de deur door.

DE FLASHMOB SONORO IN MILAAN

In Milaan is een initiatief ontstaan om op vrijdag de 13e een ‘geluids-flashmob’ te organiseren, waarbij iedereen vanaf zijn balkon of open raam mee kan spelen op een instrument of gewoon lekker mee te zingen. Zodra we daar beelden van hebben hoor je het!

VUL DEZE LIJST AAN

We gaan deze lijst vanaf nu regelmatig aanvullen. Heb of weet jij een hartverwarmende Corona-actie? Stuur ons dan een mailtje

X