Image

BEE HAPPY WEEK

20 Mei was het World Bee Day. Maar omdat de bij onze hulp supergoed kan gebruiken vonden we één bijendagje nogal karig. Daarom is het deze hele week Happy Bee Week bij The Happy Activist. Samen verzamelen en delen we dagelijks alle Nederlandse initiatieven die de bijen helpen. Ken jij nog een goeie bijenactie die er niet bij staat? Laat ons dat weten.

Image

Alles voor goeie hulp aan bijen vind je in deze bijbliotheken


Op steeds meer plekken in Groningen ontstaan deze grassroots BIJbliotheken, waar je zaden en bloemen kan ruilen en delen én kan leren hoe je de lokale bijen het best kan helpen. Wil jij ook een bijenbieb bopuwen? Check dit plan hoe je dat eenvoudig doet.

Image

Met dit #vergeetmenietje help je wilde bijen én winkeliers in Zeist


Winkeliers in Zeist delen in Mei en Juni 10.000 gratis zakjes met inheemse bloemen uit aan klanten. Zo creëren ze een win-win situatie; winkeliers hebben straks 10.000 klanten op bezoek, èn de wilde bijen 10.000 m² verse bloemen! 

Image

Bijzondere wilde bijenhotels van bijzondere mensen


Dit toffe initiatief maakt al jaren de mooiste bijenhotels voor de wilde bij in samenwerking met sociale werkplaatsen
Image

Vraag een bloemrijke bijentotem aan voor in jouw buurt


Deze toffe BijenTotems voor Refubees maken de buurt toegankelijk voor bijen, zijn een circulair systeem, en verwerkten GFT-afval. Buurtbewoners zorgen zo samen voor een bedreigde bijensoort in hun eigen buurt.

Image

Adopteer een bijenkast op je bedrijfsterrein


Bepaal zelf waar in de organisatie je de bijenkasten wilt plaatsen. Een professionele imker komt gemiddeld 2x per maand de bijen verzorgen. Geef de honing van je eigen bijen als relatiegeschenk of gebruik het in het bedrijfsrestaurant.

Image

Maak van Nederland een bloemenzee met de Honey Highway


Supertof initiatief waarbij de bermen langs snelwegen zo worden ingezaaid dat er een bloemenzee én een beter natuurlijk evenwicht ontstaat. De eerste Honey Highway kun je vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam.

Image

Smeer de bijen blij met deze Bee Balm Care


Met deze Nederlandse skincare van biologische bijenwas help je je huid én ons land aan meer bijenoases door de Bee Foundation van Sanne Copijn.

Image

Verander je bedrijfsterrein in een bijenbedrijf met Bee In Balance


Dit supertoffe initiatief helpt met bijenkasten en imkerhulp Nederlandse bedrijventerreinen om te katten in een natuurlijke huisvesting voor bedreigde bijen.

Image

Word ook een bijenvoedselbank met De Pollinators


Actief platform dat lokale initiatieven organiseert en ondersteunt op het gebied van biodiversiteit, bestuiving en bijen. Zo hebben ze een landelijke voedselbank voor bijen in het leven geroepen.

Image

Zorg voor het langste lint van bloeiende bloemen met Het Bijenlint


In 2011 begon het Bijenlint in Zutphen. Buurtbewoners adopteerden een stuk groen van de gemeente en zorgden er voor dat er het hele jaar voldoende voedsel voor bijen te vinden was.. Dit lokale initiatief is opgepakt door de Bijenstichting die er een landelijk fenomeen van maakten.

Image

Sla de handen inéén voor de bijen met Nederland Zoemt


Actieplatform van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu waarin burgers samen met bedrijven en gemeenten de wilde bij in ons land redden.

Image

Krijg wat broodnodige bij-les met De Beefoundation


Bijenkoningin Sanne Copijn werkt aan het versterken van het leefmilieu van bijen, hommels en vlinders. Ze doet dit door bijenoases aan te leggen. En door bij-lessen te geven aan scholieren, studenten, bewoners, gemeentes en andere grondeigenaren.

Image

Word bijenhotel eigenaar in Utrecht


Het circulair actieplatform Circle That opent 358 bijenhotels en zijn op zoek naar Utrechters die het aandurven om de bouwers en eigenaren van de groenste hotelketen van Nederland te worden.

Image

Check alle bijenacties in jouw buurt met de Bijeninitiatieven Kaart


Een interactief overzicht van alle lokale bijeninitiatieven van ons land door bestuivers.nl, een initiatief van EIS Kenniscentrum. Het centrale punt voor kennis en informatie over wilde bestuivers in Nederland, met nadruk op wilde bijen.

Image

VERSPREID GOEIE ACTIES WAAR NEDERLAND BLIJ VAN WORDT

DEEL


Deel de goeie acties van ons land via

en meld je aan voor onze happy actiemail:


  HELP


  Sommige initiatieven van ons land zitten te springen om jouw hulp. Soms met centjes, soms met handjes, en soms met een beetje tijd. Bekijk ze hier.


  TIP


  Ben of ken jij een initiatief dat ons land groener en grootser maakt, en dat het verdient om meer aandacht te krijgen? Tip ons hier.


  DONEER


  Dankzij maandelijkse bijdragen van jullie kunnen we groene burgerinitiatieven onafhankelijk én gratis blijven helpen. Help jij ons een jaartje? Dat kan al voor een klein bedragje per maand.